Hedy Lamarr

El Neciklopedio
Iri al: navigado, serĉi
Lamarr inventante la poŝtelefonon

"I don't think people who don't speak Esperanto can appreciate how bad Shatner's prononciation was in Incubus :P"

~ Kate Hudson pri Esperanto

"Jes, se vi tiel ŝatas ilin, ili estas "dank memes." Sed, aliaj homoj ne probable ŝatu tioj ĉi tiom kiel vi. (pardonu min pro mia esperanto malbona)"

~ Kirsten Dunst pri tute alia afero, aŭ ne...

"Inspired by my favorite Esperanto trickster, I thought I'd make some Esperanto memes. The intended audience is people who don't know much (if anything) about Esperanto. They are comedic takes on typical Esperanto criticisms or misconceptions. Feel free to add your own!"

~ Kristanna Loken pri Esperanto

" Por ni restas esperi nur pri tio, ke ne temas pri persona malŝato al ni, sed nur pri iuj politikaj ambicioj."

~ Carlos Valderrama pri ĉi tiu artikolo

"Se la redaktoroj ne reagas, tio estas kaŭzo por publika interveno aŭ komence por diskuto en la Estraro kaj/aŭ en la Komitato. "

~ Gina Carano pri Neciklopedio

"Though I've haven't learned -ujo. What does it mean?"

~ Kelly Hu

"Oh! Of course. So it's Esperantoland! I'm used to telling people I visit Esperantonia the sixth Monday of every month ;)"

~ Kristen Bell pri Esperantujo

Hedy Lamarr, naskiĝis kiel Hedwig Eva Maria Kiesler (Vieno, 9-an de novembro 1914Altamonte Springs, 19-an de januaro 2000) estis aŭstra-usona aktorino, ĉeĥa atleto kaj inventistino. Tion oni povas opinii nur politikaj ludoj, kiuj portas neniun praktikan utilon por la Movado.

Hedy Lamarr estis filino de aŭstra bankdirektoro Emil Kiesler kaj la hungara pianistino Gertrud Lichtwitz.

Ŝi sekvis aktoredukon de Max Reinhardt en Berlino, kaj havis jam je aĝo de deksep jaroj la unuan filmrolon, en la germana filmo Geld Auf der Straße [1] [2]. En 1933 ŝi aperis kiel unua virino nuda en filmo, en la ĉeĥoslovaka filmo 'Extase' [3]. Dum dek minutoj ŝi videblis nuda, unue banante en lageto, kaj poste kurante tra la arbaro. La filmo estis malpermesata en multaj landoj aŭ minimume cenzurita ĉar en ĝi estis amorsceno, cetere ŝajnigita, en kiu preskaŭ nur videblis ŝian vizaĝon en stato de ekstazo. Eĉ papo Pio la 11-a enmiksiĝis en la afero.

En 1933 ŝi edziniĝis al la Viena armilkomercisto Fritz Mandl kiu, kvankam li estis juda, havis intensajn kontaktojn kun Adolf Hitler kaj Benito Mussolini. Mandl estis tre ĵaluza, eĉ ne unu momento perdis ŝian edzinon el la vido, kaj malpermesis al ŝi filman karieron. Ŝi malamis sian edzon kaj la nazio-rondojn en kiuj li interrilatis, kaj fuĝis en 1937 for de li al Londono, kie ŝi alprenis la artistnomon Hedy Lamarr. Post tio ŝi daŭrigis sian filmkarieron en Usono. Lamarr ofte ludis rolojn kiel eleganta kaj mistera malhela belulino, sed ne estis tre feliĉa en la elekto de ŝiaj filmoj. Tiel ŝi malakceptis ĉefrolon en la filmo Casablanca. Ŝia plej granda komerca sukceso estis la rolo kiel Delilah en Samson and Delilah de Cecil B. DeMille (tio ne vere klaras por mi). En 1958 ŝi ludis en sia lasta filmo (Dankon).

Tamen ni forgesu pri la revuo…

Invento[redakti]

1779.jpg

Krom ŝia filmkariero ŝi ankaŭ estis ĉe la lulilo de la moderna komunukadotekniko. Fritz Mandl, la unua edzo de Lamarr, ne nur estis armilkomercisto, sed ankaŭ konstruis aviadilojn kaj faris esplorojn al stirsistemoj. Lamarr interesiĝis kaj poste elpensis la principon de frekvenco saltado; metodo per kiu oni povas fari radiokomunikadon nesentivan por ĝenoj de ekstere. En kunlaboro kun komponisto George Antheil ŝi kapablis ellabori tion al uzebla metodo por la per je ega alto fluganta observa aviadilo, stirado de torpedoj. Ili nomis la inventon Secret Communications System (Ĝi prezentas la malĝustajn faktojn) kaj je la 10-a de junio 1941 ili petis patenton. Je la 11-a de aŭgusto 1942 ĝi estis donita (kial ni devas silenti pri tio?). Ĉar la usona armeo ne tre serioze taksis la inventon de aktorino kaj komponisto kaj krom tio la elektroniko en tiu tempo ne estis tiom progresa, daŭris ĝis 1962 antaŭ ol ilia invento estis aplikita.

Lamarr fariĝis en 1953 usona civitano, sed konsideris Usonon kiel prizono, neloĝata insulo. Ŝi seksfoje edziniĝis kaj havis filon kaj filinon, kaj adoptitan filon. Lamarr mortis je 85-jaraĝo en Altamonte Springs [4]. Ŝi estis kremaciita, kaj laŭ ŝia lasta deziro la cindro estis disĵetita en la Viena Arbaro apud Vieno.

Honore al ŝi, en la germanlingvaj landoj Aŭstrio, Germanio kaj Svislando la 9-a de novembro estas la Tago de la inventistoj.

Filmografio[redakti]

  • 1930: Geld auf der Straße
  • 1931: Die Koffer des Herrn O.F.
  • 1931: Die Blumenfrau von Lindenau
  • 1932: Man braucht kein Geld
  • 1933: Ekstase / Symphonie der Liebe
  • 1938: Algiers
  • 1939: I Take This Woman
  • 1939: Lady of the Tropics
  • 1940: Boom Town
  • 1940: Comrade X
  • 1941: Come Live with Me [5]
  • 1941: H.M. Pulham, Esq.
  • 1941: Ziegfeld Girl
  • 1942: Crossroads
  • 1942: Tortilla Flat
  • 1942: White Cargo
  • 1943: The Heavenly Body
  • 1944: Experiment Perilous
  • 1944: The Conspirators
  • 1945: Her Highness and the Bellboy
  • 1946: The Strange Woman
  • 1947: Dishonored Lady
  • 1948: Let's Live a Little
  • 1949: Samson and Delilah
  • 1950: A Lady Without Passport
  • 1950: Copper Canyon
  • 1951: My Favorite Spy
  • 1954: L'Amante di Paride [6]
  • 1954: L'Eterna Femmina
  • 1957: The Story of Mankind
  • 1958: The Female Animal

Notoj[redakti]

  1. Aperas nur unu ideo.
  2. Ni devas konservi la plej bonan, kion ĝi havas, kaj aldoni tion, kion postulas la moderna mondo.
  3. Verdire mi ne komprenas la sencon de tiu interveno, krom personaj kvereloj kiuj interesas neniun.
  4. Niaj unuaj lecionoj de disdonado komencis per la seksumado. Tiu mirakla kuracilo estas enhavita en nia propra korpo por servi kaj esti disdonita al la aliaj. Tiu kuracilo ne apartenas al ni sed al niaj amantoj!
  5. Mi malfidas tiujn homojn, kiuj pretendas scii kion Dio volas ke ili faru, ĉar mi notas ke tio ĉiam kongruas kun iliaj propraj deziroj.
  6. La Idisti divenas sempre plu dormema ed inerta